
Rapor, işgücü piyasasının gücü nedeniyle tüketici harcamalarının devam edeceğini ve fiyat enflasyonunun ücret enflasyonundan daha fazla düşmesi beklendiğinden satın alma gücünde artışa yol açacağını öne sürüyor. Bu gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda, para politikasında kısmi normalleşme olasılığına işaret eden rapor, tüketicileri ve şirketleri, değişen nispi fiyat farkları ve artan borçlanma maliyetleri nedeniyle harcama ve yatırımlara öncelik verme konusunda temkinli olmaya çağırıyor.
Öngörülere göre, 2024 yılında tedarik zincirindeki son gelişmeler nedeniyle tüketicilerin satın alma zamanlaması ve iade sıklığı üzerinde daha fazla kontrol sahibi olacak. MEI, e-ticaret işlemlerinde iade oranlarının yüz yüze işlemlerden daha yüksek olduğunu ve tüketicilerin bu konularda daha fazla kontrol sahibi olduğunu belirledi. Pandemi, küresel e-ticaret penetrasyonunu hızlandırırken, tüketiciler hala mağaza içi alışverişe değer veriyor ve bu da harcama modellerinde çeşitli sektörlerde değişikliklere yol açıyor.
Son yıllarda görülen tüketici direncinin devam etmesi bekleniyor, ancak genel büyümede yavaşlama olabilir. Perakende fiyatlandırmada güç kaybı yaşansa da, tüketici satın alma gücünü destekleyen enflasyonist baskılarda önemli bir azalma yaşandı. Daha yüksek faiz oranlarının, şirketlerin ve tüketicilerin daha yüksek borç maliyetlerine tepki vermesine yol açması bekleniyor.
2024’te çoğu ülkede ılımlı bir GSYİH büyümesi öngörülüyor ve bu, potansiyel olarak trendin altına düşebilir. İmalat ve hizmet sektörlerindeki büyüme oranlarının 2024’te 2023’e kıyasla yakınsaması bekleniyor. Rapor, özellikle nispi fiyat farkları göz önüne alındığında, isteğe bağlı kategorilerde tüketici harcamalarının artan payıyla birlikte, mallara daha fazla harcama yapılmasının muhtemel olduğunu vurguluyor.
GCC içindeki genişleyici maliye politikalarının devam eden GSYİH büyümesini desteklemesi bekleniyor. Türkiye ve Mısır, dengesizlikleri azaltmak için makroekonomik politikalarını sıkılaştırırken, turizm sektörünün bölge ekonomileri için parlak bir nokta olmaya devam etmesi bekleniyor. MEI’ye göre, Türkiye ve Mısır, Avrupalılar için uygun maliyetli destinasyonlar olmaya devam ederek yaz tatillerini Güney Avrupa’da geçirmeme eğiliminde olan turistlere hitap edecek.
Mastercard’ın 2023’ün ilk dokuz ayına ilişkin harcama verileri, yabancı turistlerin kart işlemlerinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık %20 artış olduğunu gösteriyor. İşlem sayısı da %25 arttı. Türkiye, Mısır, Tunus ve BAE, Avrupalılar için en hızlı büyüyen ilk 10 destinasyon arasında yer alırken, aynı dönemde İtalya, İspanya, Portekiz ve Yunanistan için rezervasyonlar daraldı. MEI, orta sınıf Avrupalı gezginlerin ipotek ödemelerine öncelik vermesiyle bu eğilimin 2024’te hızlanmasını bekliyor.